Kaj so piškotki?

Piškotki so male besedilne datoteke, v katere se zapišejo podatki o obisku spletne strani. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletno stranjo je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih straneh pa je bolj učinkovito in prijetno.

Razlogov za uporabo piškotkov je več, kot prvi gotovo njihova lastnost shranjevanja podatkov o stanju posamezne spletne strani (izbira jezika, število prikazanih rezultatov, velikost pisave itn.), pomagajo pri izvajanju spletnih storitev (registracija, vsebina nakupovalne košarice, prijava na e-novice, ogled videa itn.), pomagajo pri zbiranju podatkov o navadah spletnih uporabnikov (število obiskov, uporabnikom zanimiva vsebina itn.), s katerimi si pomagamo izboljšati vašo uporabniško izkušnjo in ocenimo učinkovitost zasnove spletne strani.

Nobeni piškotki, ki jih uporabljamo na svojih spletnih straneh, ne zbirajo podatkov, s katerimi bi vas bilo mogoče osebno prepoznati.

S klikom na povezavo »Strinjam se«, ob prvem obisku na strani, se strinjate z uporabo piškotkov za  prikaz personaliziranih oglasov , ki jih uporabljamo za to, da vam prikažemo primerno oglasno vsebino. V kolikor ne kliknete na povezavo “Strinjam se” in nadaljujete z ogledom spletne strani elpro-kriznic.si, bomo nastavili piškotke nujne za delovanje spletne strani elpro-kriznic.si in analitiko, piškotki za personalizirane oglase pa se ne bodo naložili. Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite s klikom na gumb »Spremenite nastavitve piškotkov«.

Kako uporabljamo piškotke na naši spletni strani?

Naše spletne strani uporabljajo različne tipe piškotkov.

  1. Prvo kategorijo predstavljajo obvezno potrebni piškotki – te piškotke spletna stran uporablja, da lahko zagotavlja delovanje osnovnih funkcionalnosti, kot je navigacija po spletni strani, dostop do zaščitenih delov spletne strani in podobno. Brez piškotkov iz te skupine, spletna stran ne deluje pravilno. Kot upravljalec spletne strani imamo do teh piškotkov omogočen dostop za branje. Lahko si zapomnijo na primer ali ste že potrdili oziroma zavrnili politiko uporabe piškotkov. Nekateri piškotki, ki jih vključujemo na spletne strani so obvezni, saj omogočajo delovanje spletne stran. Za te piškotke ne potrebujemo vašega soglasja. To se predvsem piškotki, ki sodelujejo pri avtentikaciji in tehnični piškotki, ki so potrebni za delovanje in uporabo nekaterih povezanih IT sistemov. Avtentikacijski piškotki se shranijo ob vaši prijavi na spletno stran in shranijo na našem avtentikacijskem strežniku. Ko izvedete prijavo na naš avtentikacijski strežnik, potrdite tudi našo politiko zasebnosti.
  2. Druga kategorija so tako imenovani statistični piškotki, ki se uporabljajo za zagotavljanje informacij o interakciji obiskovalcev s spletnim mestom. Ta vrsta piškotkov se zbira anonimno. Te piškotke uporabljamo izključno za notranje raziskave o tem, kako lahko izboljšamo storitev, ki jo ponujamo uporabnikom našega spletnega mesta. Ti piškotki preprosto ocenijo, kako kot anonimni uporabnik komunicirate z našo spletno stranjo (zbrani podatki ne razkrivajo vaše osebnosti). Podatki, zbrani iz anonimnih piškotkov, se ne delijo s tretjimi osebami ali se uporabljajo za kakršen koli drug namen. Anonimizirane podatke lahko delimo z izvajalci, ki delajo na komunikacijskih projektih po pogodbenem dogovoru.
  3. Tretja skupina piškotkov so marketinški piškotki in se uporabljajo za sledenje obiskovalcem na spletnih straneh. Namen teh piškotkov je prikazovanje oglasnih sporočil, ki so pomembni in privlačni za posameznega uporabnika in so zato bolj dragoceni za založnike in oglaševalce.
  4. Četrta skupina piškotkov so funkcionalni piškotki in se uporabljajo za normalno delovanje strani.

Celoten nabor piškotkov, ki jih uporabljamo na spletni strani je razviden iz spodnje tabele.

Obvezni piškotki

Ime Izdajatelj Namen Trajanje
PH_HPXY_CHECK Elpro Križnič PHPjev piškotek za vzdrževanje seje seja
PHPSESSID Elpro Križnič Piškotek za preprečevanje brute force napadov seja

 

Analitični piškotki

Ime Izdajatelj Namen Trajanje
_ga Google Ta piškotek je povezan z Google Universal Analytics – kar je pomembna posodobitev Googlove pogosteje uporabljene analitične storitve. Ta piškotek se uporablja za razlikovanje edinstvenih uporabnikov z dodelitvijo naključno generirane številke kot identifikatorja. Vključen je v vsako zahtevo za stran na spletnem mestu in se uporablja za izračun podatkov o obiskovalcih, sejah in oglaševalskih akcijah za analizo spletnih mest. Privzeto je nastavljen, da poteče po dveh letih, čeprav ga lahko lastniki spletnih mest prilagodijo._ga 2 leti
_gid Google Ta piškotek je povezan z Google Universal Analytics. Uporablja se za shranjevanje in posodabljanje edinstvene vrednosti za vsako obiskano stran._gid seja
_gat_gtag_UA_78819232_1 Google Za razlikovanje uporabnikov 1 minuta
CONSENT Youtube Piškotek prek vdelanih youtube videoposnetkov za beleženje anonimnih statističnih podatkov. 2 leti

 

Marketinški piškotki

Ime Izdajatelj Namen Trajanje
yt-remote-connected-devices Youtube Piškotek za shranjevanje video nastavitev uporabnika, ki uporablja vdelan YouTube video. nikoli
yt-remote-device-id Youtube Piškotek za shranjevanje video nastavitev uporabnika, ki uporablja vdelan YouTube video. nikoli
VISITOR_INFO1_LIVE Youtube Piškotek za merjenje pasovne širine, ki določa, ali uporabnik dobi nov ali stari vmesnik predvajalnika. 5 mesecev in 27 dni
YSC Youtube Piškotek prek vdelanih youtube videoposnetkov za beleženje anonimnih statističnih podatkov. seja

 

Funkcionalni piškotki

Ime Izdajatelj Namen Trajanje
 pll_language Polylang Piškotek pll_language nastavi vtičnik Polylang z namenom, da si zapomni uporabnikovo odločitev o uporabljeni jezikovni različici spletnega mesta. 1 leto

 

Kako lahko upravljate ali brišete piškotke?

Piškotkov nikakor ne bomo uporabljali za zbiranje vaših osebno določljivih podatkov, po želji pa lahko nastavitve o uporabi piškotkov spremenite tudi v brskalniku svojega računalnika ali mobilne naprave.

Večina modernih brskalnikov omogoča, da sprejmete ali zavrnete vse piškotke, sprejmete ali zavrnete le določene vrste piškotkov ali pa si nastavite opozorilo, da stran želi shraniti piškotek na vašo napravo. Izbrišete lahko tudi piškotke, ki jih je brskalnik že shranil na vaši napravi.

Opozarjamo vas, da v primeru izklopa piškotkov vse funkcionalnosti spletnih strani morda ne bodo delovale enako učinkovito, opozorilo o uporabi piškotkov se bo prikazalo ob vsakem obisku, dolgoročno pa bo to negativno vplivalo na vašo uporabniško izkušnjo.

V primeru, da želite brisati piškotke iz vaše naprave, vam svetujemo, da se držite opisanih postopkov:

 

Kako ravnamo z vašimi osebnimi podatki, ki jih vpišete v obrazce na spletni strani in prijavi na e-novice?

Podatke, ki jih vpišete v obrazce na spletni strani, uporabljamo izključno za namene predaje sporočila (oddaja povpraševanja, itn.) oz. zahtevane storitve. Vaše podatke skrbno varujemo in jih nikakor ne posredujemo tretjim osebam oziroma uporabljamo za kakršne koli druge namene.

S prijavo na e-novice soglašate, da vaš elektronski naslov uporabljamo za namene obveščanja o novostih. Iz sistema se lahko kadarkoli izpišete in sicer tako, da v poslanem elektronskem sporočilu kliknete na označeno povezavo za odjavo.

Piškotke Google Analytics in DoubleClick je mogoče onemogočiti tudi s pomočjo navodil, ki so na voljo preko spodnjih povezav:

Več informacij o piškotkih je na voljo tudi v smernicah informacijskega pooblaščenca.

Posvetujte se s strokovnjakom
Kontaktirajte nas